Pengenalan
Dahulu : Telur dan daging puyuh belum terkenal
Dijadikan sebagai hobi
Sebagai bahan perubatan
Boleh menyembuh penyakit (pernafasan dan kesejukan )
Orang cina : Awet telur puyuh dengan herba dan alkohol.
Masak daging puyuh dengan herba.
Orang Melayu/Jawa : Masak telur dengan herba-telur pindang.
Sekarang : Mula dikenali dan digemari ramai
Tahun 1990 ,kerajaan memperkenalkan ternakan puyuh
(daging dan telur) dipasaran
Harga mahal-kurang sambutan
Rasa daging dan telur puyuh enak dan berkhasiat
menjadi makanan kegemaran.
Puyuh daging-5 minggu boleh dipasarkan (dijual/proses)
Puyuh telur -6 minggu mula bertelur.
Tahun 1990 ,kerajaan memperkenalkan ternakan puyuh
(daging dan telur) dipasaran
Harga mahal-kurang sambutan
Rasa daging dan telur puyuh enak dan berkhasiat
menjadi makanan kegemaran.
Puyuh daging-5 minggu boleh dipasarkan (dijual/proses)
Puyuh telur -6 minggu mula bertelur.
PERBEZAAN DI ANTARA PUYUH DAN AYAM
BIL | CIRI | PUYUH | AYAM |
1. | Umur mula bertelur | 142 hari | 130 hari |
2. | Berat telur (g) | 12gram | 56gram |
3. | Penukaran makanan ke telur | 1.9-2.9 | 2.7-5.0 |
4. | Kandungan protien dalam telur | 11.5 % | !2.8% |
5. | Pengeluaran telur dalam setahun | 200-300biji | 200-300biji |
6. | Kandungan protien dalam makanan i. Permulaan ii. Penelur | 25-28 % 21-25% | 19-21% 15-19% |
7. | Masa pengeraman | 16 hari | 21 hari |
8. | Kandungan protien dalam daging | 20-25 % | 22% |
9. | Nisbah makanan : daging | 3.5-4.0 | 2.0-2.15 |
10. | Berat hidup | 170-260gram | 1,360-3130 gram |
11. | Peratus berat bersih | 67-72% | 72-75% |
DAGING PUYUH
- Orang ramai pentingkan kesihatan,ambil kira :
Pengambilan makanan yang seimbang dan berzat.
Pengambilan makanan yang seimbang dan berzat.
- Makanan tinggi lemak (kolestrol) tidak digemari
- Sebabkan penyakit-darah tinggi,masalah jantung,lumpuh.
- Daging puyuh –lemak rendah(abdomen fat) berbanding ayam.
· Warna gelap seperti daging ayam selasih
· Ayam daging-putih.
KANDUNGAN NUTRITIF DAGING PUYUH DAN DAGING AYAM
Bil | Kandungan | Daging Puyuh | Daging Ayam |
1. | Kelembapan (%) | 65.50 | 64.00 |
2. | Proti n (%) | 20.60 | 18.80 |
3. | Lemak (%) | 10.60 | 14.20 |
4. | Abu (%) | 3.10 | 3.70 |
5. | Tenaga (cal/100g) | 168 | 162 |
6. | Kolestrol (mg/g.daging) | 57.80 | 60-90 |
7. | Lemak abdominal (% berat hidup) | 0.95 | 3.05 |
*1.06 | *2.5-3.6 | ||
*0.84 |
TELUR PUYUH
- Orang takut makantelur puyuh-kerana paras klolesterol berada
di tahap yang tinggi.
di tahap yang tinggi.
- Kolesterol ada pada kuning telur.
- Bergantung saiz telur-telur besar,kuning besar(mempunyai banyak kelesterol)
PERBANDINGAN (TAHAP KOLESTEROL) MENGIKUT
SAIZ BERAT TELUR
SAIZ BERAT TELUR
Telur Ayam
Berat Telur = 53.63g
Purata berat kuning telur ( 25.28% daripada 53.63) = 13.6g
Kolesterol = 14.2 mg/g kuning telur.
Jumlah kolesterol ( 14.2 x 13.6 ) =193mg
*sebiji telur ayam yang beratnya 53.63 g mengandungi 193 mg kolesterol.
KANDUNGAN FIZIKAL TELUR
Bil | Perkara | Telur puyuh | Telur ayam |
1. | Berat telur (gram) | 10.2 | 53.63 |
2. | Bentuk index | 79.1 | 78.42 |
3. | Putih telur (%) | 55.8 | 61.56 |
4. | Kuning telur (%) | *29.4 | 28.28 |
5. | % kulit termasuk selaput | 14.7 *11.0 | 13.16 *7.80 |
6. | Ketebalan kulit (mm) | 0.19 | 0.31 |
*Jadual di atas menunjukkan perbandingan kandunagn fizikal telur puyuh
dan telur ayam
dan telur ayam
Didapati % kuning telur samada telur puyuh atau telur ayam dalam
purata 30 %.
purata 30 %.
Bil | Perkara | Telur puyuh |
1. | Berat telur (gram) | 12.98 |
2. | Putih telur (%) | 54.10 |
3. | Kuning telur (%) | 34.40 |
4. | % kulit termasuk selaput | 10.50 |
5. | Ketebalan kulit (mm) | 0.19 |
*jadual diatas menunjukkan keputusan yang diperolehi
di Institut kemajuan ternakan Ayam (IKTA) ,Johor bahru.
di Institut kemajuan ternakan Ayam (IKTA) ,Johor bahru.
KANDUNGAN KIMIA TELUR
Bil | Perkara | Telur puyuh | Telur ayam |
1. | Kelembapan (%) | 73.8 | 74.0 |
2. | Protin (%) | 13.23 | 12.80 |
3. | Lemak (%) | 10.83 | 11.50 |
4. | Abu/Mineral (%) | 1.03 | 1.00 |
5. | Tenaga (kcl/100 g seluruh cecair telur | 158 | 156-183 |
6. | Kolesterol (mg/ g kuning telur) | 11.96(purata) *12.83 13.0 | 114.18(purata) *14.00 |
*Berdasarkan jadual di atas di dapati purata paras kolesterol
( mg/g kuning telur) dalam telur ayam dan telur puyuh adalah sama.
( mg/g kuning telur) dalam telur ayam dan telur puyuh adalah sama.
KEENAKAN DAGING PUYUH
1.Puyuh goreng
Kaedah penyediaan :
A. Suntikan
-Dilakukan ke atas daging puyuh ( seekor/potong dua)
-Disuntik pada bahagian otot peha .penyerapan keseratan daging
- Bahan: 4.5 % sodium tripolyhosphate,7.5 % garam dan 88.0 % air.
- tujuan : kemasukan perasa “water soluble “ dalam daging atau
beri rasa tersendiri berbanding perasa di atas daging
( hilang kulit maka hilang perasa )
beri rasa tersendiri berbanding perasa di atas daging
( hilang kulit maka hilang perasa )
B. Predust.
-kaedah pelekatan ‘breading’ (tepung) pada kulit.
-bahan: putih telur kering,tepung beras dan wheat gluten.
C. Batter
-bahan:tepung gandum,air,garam dan lada hitam
-kepekatan’ batter’ mempengaruhi kelekatan bahan “breading”(tepung)
- Breading
-bergantung kepada saiz untuk ‘pick up’ dan kekerasan rupa.
-gunakan saiz ‘gramulation’ yang halus/medium.
-tambah paprika/rempah lain untuk tambah rasa/rupa menarik
E. Goreng
-goreng pada tahap masak yang dikehendaki.(guna minyak)
- guna ‘pressure cooker’
- goring selama 90 saat dengan suhu minyak 193-199 C (goreng sementara).
-masukkan dalam oven selama 12-14 minit pada suhu 203 C(400F)
sumber : http://www.jpvkedah.net/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=121